Un magistrat condamnat pentru că a condus beat, s-a întors în funcție

0
219

Judecătorul Damian Dolache de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București, condamnat definitiv la 10 luni închisoare cu amânarea executării pedepsei pe motiv că a condus beat, s-a întors la Secția I penală a instanței amintite începând cu data de 30 martie 2022și judecă inclusiv dosare în apel cu șoferi care au condus sub influența alcoolului.

Damian Dolache

În 2019, judecatorul Damian Dolache a fost condamnat definitiv la 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. O sentință care a rămas definitivă după ce Secția Specială a retras apelul procurorilor.

El a rămas în continuare în funcția de magistrat la Curtea de Apel București, potrivit unei decizii date de Secția pentru judecători a CSM. „Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune eliberarea din funcție a domnului Dolache Damian, judecător la Curtea de Apel București, în temeiul art. 65 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare. (7 voturi în sensul că nu se impune eliberarea din funcție, 3 voturi în sensul eliberării din funcție)”, era decizia Secției pentru judecători din CSM din mai 2019.

Păstrat în funcție și plătit, chiar dacă a fost trimis în judecată

Consiliul a mai hotărât încetarea suspendării din funcție în cazul judecătorului, masură luată după ce dosarul lui Dolache a trecuta de faza de Cameră Preliminară. Dolache a explicat în fața judecătorilor din CSM că a cerut să fie mutat la o altă Secție pentru a interacționa mai puțin cu justițiabilii.

„Am anticipat ca, în masura în care se va pronunța o decizie de menținere în funcție, am formulat o cerere, încă înainte de a rămâne definitivă hotărârea de aplicare a sancțiunii penale, de mutare la altă secție, tocmai ca pe viitor un eventual impact să fie redus în ce privește afectarea profesiei și interacțiunea cu justițiabilii. În acest sens, Colegiul de Conducere al instantei a încuviințat mutarea la secția de contencios-administrativ”, preciza Dolache în fața judecătorilor din CSM.

„Domnul judecător Damian Dolache este judecător la Curtea de Apel București din data de 30 Martie 2022 în cadrul secției I Penal”, a precizat CAB la solicitarea noastră.

Nu se pricepe la matematică

Damian Dolache este cunoscut după ce a judecat mai multe dosare mediatizate. El este unul dintre cei doi magistrați care au dispus inițial achitarea Marianei Rarinca în cazul de șantaj reclamat de fosta președintă a Înaltei Curți, Livia Stanciu.

Tot Dolache a fost magistratul care în 2017 a decis încetarea procesului în cazul fostului primar al Sectorulu 2, Neculai Onțanu, după ce a constatat că faptele s-au prescris.

În aprilie 2021, instanța supremă constata că faptele nu s-au prescris – așa cum calculase Dolache – și îl condamna pe fostul primar Neculai Onțanu la 3 ani cu suspendare pentru luare de mită. Alte condamnări în același dosar: Toma Şutru (fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2) – 3 ani cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani; avocata Loredana Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani; Aurel Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea specială a sumelor de 1,4 milioane euro de la Aurel Radu şi 400.000 euro de la Loredana Radu, precum şi 1.877.750 euro de la Toma Şutru. De reținut este faptul că motivarea CAB a fost redactată după 470 de zile de la sentința dată de Damian Dolache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.