Un proiect de reorganizarea teritorială a României a ajuns în Parlament

0
123

Proiectul de reorganizare propus de deputatul Tudor Benga a fost depus, miercuri, în Parlament. Proiectul de lege prevede 12 județe, orașe cu cel puțin 10 mii de locuitori și comune cu cel puțin 5 mii de locuitori.

Proiectul a fost depus de un deputat brașovean independent, fost USR-PLUS, care înțelege șansele extrem de reduse ale demersului. Benga transmite, însă, că a vrut să îi forțeze pe liderii PSD, PNL și UDMR să se poziționeze față de acest demers, altfel așteptat și dorit de majoritatea.
Astfel, conform propunerii, țara ar urma să fie împărțită în 12 județe: Crișana-Maramureș, Transilvania Nord-Vest, Bucovina-Moldova Nord, Moldova-Centru, Transilvania Sud-Est, Transilvania Sud-Vest, Dunăre-Carpații de Curbură, Dobrogea, Muntenia-Nord, Muntenia-Sud, Oltenia și Banat. Bihorul ar urma să facă parte din județul Crișana Maramureș care, mai mult ca sigur ar avea reședința de județ la Oradea.

Cea mai importantă modificare, însă, se referă la comasarea localităților mici, cu populație sub 5000 de locuitori.
În Bihor, majoritatea covârșitoare a comunelor și chiar și unele orașe, nu întrunesc condiția aceasta – Nucetul figurează la INS cu 2024 de locuitori, iar orașul Vașcău, cu 2194 locuitori.
Căpâlna, Cărpinet, Criștiorul de Jos, Gepiu, Pocola, Băbăgani, Săcădat, Sâmbăta, Șinteu, Tărcaia, Uileacu de Beiuș, Vârciorog sau Viișoara, spre exemplu, nu au nici 2000 de locuitori.

La polul opus, Batăr, Dobrești, Ineu, Nojorid, Oșorhei, Popești, Sântandrei, Tileagd sau Tinca se încadrează lejer peste 5000 de locuitori, iar Sânmartinul rămâne cea mai populată comună din județ, cu 12795 de locuitori.

În opinia sa, subiectul trebuie adus pe agenda publică, chiar dacă evitat cu încăpățânare de politicienii din alianța guvernamentală, „coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizată plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.