Urmeaza o triplă criză energetică, mai severă decât cea a prețului petrolului, din anii 1970

0
222

Europa și Statele Unite se pot confrunta cu o penurie de carburanți în cursul acestei veri, odată ce va începe perioada vacanțelor. Europa ar putea experimenta o criză mai urâtă decât cea din America, a spus directorul Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, într-un interviu pentru Der Spiegel.

”Când vor începe vacanțele în SUA și Europa, va crește și cererea de carburanți. Atunci ar putea să apară o criză – de exemplu la motorină, benzină și kerosen, în special în Europa”.

Birol a avertizat că actuala criză energetică va fi mai severă decât cea a prețului petrolului, din anii 1970, având în vedere că acum presiunea va fi pe trei fronturi simultan. ”Atunci a fost vorba doar despre petrol. Acum avem o criză a petrolului, una a gazului și una a electricității”, a spus Birol.

În 1973 și în 1979, prețul petrolului a crescut din cauza Războiului de Yom Kipur și a Revoluției Iraniene, care au întrerupt livrările de țiței din Orientul Mijlociu. Acum, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au dus la creșteri de preț nu numai la petrol, ci și la gaze naturale și electricitate. În Statele Unite, benzina a ajuns la un preț record – circa 1,22 dolari pe litru – iar prețul energiei electrice a crescut cu doar 6,1% în ultimul an, o situație mult mai fericită decât în Europa.

Fatih Birol a vorbit și la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde i-a avertizat pe liderii europeni să-și facă stocuri de gaze naturale, pentru a putea face față iernii care vine. ”Mi-e teamă că nu pot exclude scenariul în care se va recurge la raționalizări ale consumului în această iarnă”, a spus Birol, la Davos.

Țări precum Germania sau Italia, dependente în mare măsură de importurile de gaz natural din Rusia, au privit cu reticență sancțiunile energetice impuse Rusiei. Au acceptat embargourile totale sau parțiale pentru cărbune și petrol, însă consideră că nu se poate impune un embargo pentru importurile de gaze naturale. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat într-un interviu de la finalul lunii mai ca sistarea importurilor de gaze naturale ar duce la închiderea multor întreprinderi germane. ”Trebuie să ne gândim bine dacă masurile pe care le luam ne fac mai mult rău nouă sau lui Putin. Dacă se va întâmpla o recesiune mondială sau o recesiune în Germania, cine va mai ajuta Ucraina?”, a spus Habeck.

Liderii politici europeni au primit sfaturi în ultimele săptămâni de la amintitul Birol, de la Frans Timmermans, vicepreședintele CE însărcinat cu măsurile împotriva schimbărilor climatice, si de la George Soros.

Cu toții susțin că guvernele europene trebuie să ia măsuri serioase pentru reducerea consumului de energie, pornind de la impunerea unor limite de folosire a aparatelor de aer condiționat și a instalațiilor de încălzire. Setarea termostatelor cu câteva grade Celsius mai puțin ar economisi un volum semnificativ de gaz, spune Fatih Birol. Îndemnul lui Timmermans este același – o plapumă mai groasă iarna și puțină transpirație în plus vara. Italia si Spania au adoptat deja reguli care obligă instituțiile publice să nu seteze aerul condiționat mai jos de 25 de grade, respective 27 de grade Celsius. Pe timpul iernii, în sediile acestor instituții nu ar trebui să fie mai mult de 19 grade Celsius. George Soros a avertizat că, în lipsa unor pregătiri urgente pentru o criză energetică, ”prețul politic al unei opriri bruște a fluxului de gaze din Rusia va fi foarte greu de plătit”.

Într-o scrisoare adresată premierului italian Mario Draghi, după Summitul de la Davos, George Soros spune că ”Putin șantajează în mod evident Europa”. ”Așa a făcut și anul trecut. Nu a mai livrat gaze în Europa, ci le-a stocat în Rusia. Asta a dus la o criză care a majorat prețurile și care i-a adus profituri mari atunci când a reluat livrările. Însă această strategie nu este atât de viabilă pe cât crede”, a scris Soros. ”Se estimează că depozitele de gaze ale Rusiei se vor umple până în luna iulie. Europa este singura piață pentru gazele rusești. Dacă nu va livra în Europa, Putin va trebui să închidă exploatările din Siberia. Este vorba de circa 12.000 de puțuri. Asta va lua timp și, odată ce vor fi închise, reluarea productiei va fi dificilă, din cauza echipamentelor învechite”, a scris Soros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.