Ursula von der Leyen, în vizită la București: „Nu vom uita solidaritatea poporului român față de cel ucrainean. Sunteți un exemplu de solidaritate pentru UE”

0
180

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit miercuri noapte la București, unde a fost așteptată de premierul Nicolae Ciucă.

„Mă bucur să îl văd pe Nicolae Ciucă, la sosirea mea în România pentru discuții despre situația din Ucraina. Românii îi întâmpină cu brațele deschise pe oamenii care fug de război. Sunt aici să le mulțumesc și să discutăm cum îi putem sprijini cel mai bine”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter, după sosirea sa la București.

Ursula von der Leyen și premierul Nicolae Ciucă, la București.

Ea a vorbit joi, 3 martie, în cadrul unei conferințe de presă, despre implicarea României în ajutorarea refugiaților din Ucraina.

„Îi felicit pe românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului, i-au primit cu brațele deschise. Sunt momente de solidaritate cu Ucraina, cu victimele razboiului dur.

Cel puțin 1 milion de locuitori au plecat din Ucraina în ultimele zile, România a oferit adăpost și alimente pentru 55.000 de oameni. România a fost un exemplu înduioșător pentru lume – la Vama Siret au fost donate apă, pături, oamenii au deschis ușile caselor pentru a primi persoane din Ucraina. Populația României este pregătită să primească refugiați, ajută și Rep. Moldova, asigură generatoare de electricitate pentru Moldova, medicamente pentru Ucraina. Sunteți un exemplu de solidaritate pentru UE și vă mulțumesc.

Vrem să ne asigurăm că le oferim protecție rapid refugiaților. Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism temporar de protecție care ne permite să oferim refugiaților ucraineni drepturi de reședintă, locuințe, un gest de compasiune și datoria noastră morală de europeni. Am emis ghiduri pentru a simplifica procedurile la frontieră. În al doilea rând, oferim sprijin umanitar (…) Am înființat un centru de ajutor pentru cetățenii ucraineni în România.

Nu vom uita solidaritatea poporului român. Vom institui sancțiuni împotriva conducerii ruse, astfel încât să putem reduce capacitatea de a-și ataca vecinii. Am instituit sancțiuni fără precedent, care vor fi aplicate de partenerii din întreaga lume, sancțiuni economice.

În cazul în care situația se înrăutățeste, suntem gata să răspundem. În caz de represalii, încercam să ne diversificăm sursele de energie”, a declarat oficialul european.

Ursula von der Leyen s-a întâlnit joi cu președintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.